Vi har öppet

Gårdsbutiken är egentligen alltid öppen, bara nån är hemma. På vintern kan det dock vara skäl att höra efter innan man kommer.
Tel. +358 (0)457 342 0784
Café Svarta Maran öppnar 1.6 2013 och har öppet lö-sö i juni 12.00-17.00
Efter midsommar - 11 augusti öppet alla dagar 12.00-17.00
Välkomna!

måndag 17 maj 2010

Lammrevbensspjäll

Här kommer ett recept på lammrevbensspjäll. Inte så mycket att bli mätt på, men de flesta som provat laga detta tycker att det blir jättegott.

Spare-ribs

Revbensspjäll av lamm
1 liter vatten
½-1 msk salt
Glace

Koka först upp köttet som hastigast i enbart vatten – så mycket kallt vatten att köttet täcks. Koka upp och låt koka livligt i 5 minuter under lock. Detta vatten slängs sedan och kastrullen diskas ur. Skölj köttet snabbt.
Koka sedan upp vatten (1 liter) och salt. Lägg ner köttet när det kokar ordentligt. Sänk värmen och koka sakta under lock ca 1 timme eller tills köttet är mört, man kan prova med en sticka.
Pensla på glacen, antingen en av de varianter som det finns recept på här nedan som är hämtade från Internet, eller en köpt, färdig produkt. Ingefäraglacen kan man med fördel laga bara halv sats av om man inte har så mycket revbensspjäll.
Grilla spare-ribsen i 250-275°C varm ugn i 5-7 minuter, så att ytan får fin färg och blir lite knaprig men inte bränd.

Ingefära glace
Ingredienser 8 portioner:
1 dl strösocker, ½ dl äpplecidervinäger, 50 gr fint strimlad färsk ingefära, 1 vitlöksklyfta fint strimlad, 1 grönsaksbuljongtärning, urkärnad och fint strimlad färsk röd chili efter smak, 4 dl vatten, 2 msk maizenamjöl, 2 msk finhackad färsk rosmarin, salt.
Gör så här: Bryn sockret till en ljus karamell i en rostfri kastrull, rör i chili, vitlök och ingefäran, slå på vinäger, vatten och buljongtärningen. Låt koka i ett par minuter och red av med maizenamjölet och smaka av med salt. Låt svalna och rör ned rosmarinen.

Glace med plommon
Ingredienser 4 portioner:
1 dl strösocker, ½ dl äppelcidervinäger, 3 dl vatten,
1 kycklingbuljongtärning, 2 msk riven ingefära, 1 hackad vitlöksklyfta, 2 tsk chilipulver, 1 tsk nymald svartpeppar, 1 urkärnad och hackad spanskpeppar, 200 gr urkärnade hackade plommon, 1-2 msk maizenamjöl till redningsalt
Gör så här: 1. Smält sockret till en ljus karamell, tillsätt alla ingredienserna utom mjölet och koka i 10 minuter.2. Mixa glacen till en slät sås med en handmixer, rör ut mjölet i 2 msk vatten och red glacen till en simmig konsistens, smaka av med salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar